Webidea Blog

Szakmai bejegyzések, webtárhely, weboldal készítés és online marketing témában.

Domain átregisztráció, tárhelyköltöztetés és tulajdonosváltás kiesésmentesen? Igen.

Aug 212017

Nagyon gyakori, hogy meglévő és működő weboldalak és levelezések kerülnek át hozzánk, olykor még maga a domain/tárhely tulajdonosa is változik és gyakori a félelem az ügyfelekben ilyenkor, úgy gondolják ez egy rizikós vagy több napig húzodó folyamat, esetlegesen sok kieséssel is jár, nem jönnek meg a levelek/nem jön be addig a weboldal, stb.

Büszkén állíthatom, hogy ezt a folyamatot az évek során tökéletesítettük, így teljes mértékben kijelenthető, hogy kényelmesen, olykor 24 óra alatt, kiesésmentesen tudjuk áthozni a tárhelyet.

undefined

Mi ennek a folyamata, hogyan zajlik?

Első körben szükség van a szokásos szerződések kitöltésére (tárhely szerződés, domain regisztrációs szerződés (amely ilyenkor átregisztrációt szolgál) és egyéb papírokra ha szükséges, pl. tulajdonosváltásnál domain lemondó nyilatkozatra van szükség, mind a két cégtől). Fontos, hogy a papírok hiánytalanul legyenek kitöltve, cég esetén itt legyen a cégpapírok másolatai, magánszemélynél a személyi nyilatkozat, tanúkkal.

Ha ez megvan, akkor amit ilyenkor mindig felajánlunk:

- előre elkészítjük a tárhelyet és biztosítunk próba aldomain címet, amire tökéletesen rámásolható a jelenlegi weboldal és ellenőrizhető, hogy megfelelően működik-e.

Ez ilyenkor ugye már félsiker, hisz a tárhely könnyedén ellenőrizhető, de mi van az e-mail címekkel?

Az e-mail címek esetén is előre létrehozzuk a postafiókokat az adott jelszavakkal, majd megadjuk az új adatokat az ügyfélnek, aki az átálláskor átállítva erre levelezését, már a mi szerverünket fogja elérni. Sokszor kérdezik, hogy mennyi idő a domain átállása, mi történik a "köztes" időben.

Gyakorlatban elmondható, hogy nem létezik "köztes" idő, a domain név DNS kiszolgását biztosító szerverek az egyik pillanatban még a régi tárhelyszolgáltató szerverére mutatnak, másik pillanatban már a miénkre, tehát elmondható, hogy kiesésmentes az átállás, így ha esetleg már az új szerverre csatlakozik az ügyfél, de 1-2 levelet hiányol, akkor is el fogja tudni érni a régi szolgáltató címén/webmailjén őket.

A mi javaslatunk: mivel a DNS szerverek átállása igen változó, akár 72 óra is lehet, így azt javasoljuk, átállás után még 1-2 napig használják a http://webmail.webidea.hu/ webmail címünket, majd csak ezt követően állítsák át a mail.webidea.hu -re a bejövő kiszolgálót, így még a régi webmailen/Outlookban a régi szerver fogja a leveleket.

Elmondható továbbá az is, hogy maga a küldő szervert ezt semmilyen szinten nem befolyásolja, így az SMTP váltása olykor nem szükséges (maradhat a meglévő, ha azt az internetszolgáltató adja és nem a tárhelyszolgáltató).

Megoldható-e irányított, konkrét időszakra behatárolható, max. 2-3 órás átállás?

Ha egy ügyfél ragaszkodik hozzá, az alábbiak szerint tudjuk konkrétan belőni az átállást. 1. A domaint átregisztráljuk hozzánk. 2. A névszerverek is átkerülnek, DE még az IP címek a régi helyre mutatnak (MX és A rekord, tehát levelezés és a tárhely), 3. Megbeszélt időpontban (mivel már nálunk van a domain/névszerver, technikailag mi szolgáljuk ki) átállítjuk az IP-t a szerverünkre, amely 5-10 perc alatt átáll. (2-3 órát azért szoktunk mondani, mert igaz már elég gyorsan a DNS szerverek, de itt is kellhet 2-3 óra mire mindegyik észbekap és a megfelelő helyre mutat, de kiesés itt sem lesz).

 

Nem kell tehát félni a tárhelyköltöztetéstől, a domain átregisztrációtól és az egybekötött domain tulajdonosváltástól, hiszen ma már rutinfeladatnak számít és könnyedén tesztelhető és ellenőrizhető minden még a költöztetés előtt. :)

RSS

Az oldalt a Webidea Informatika készítette.